Суббота, 21.06.2025, 20:12
Приветствую Вас Гость | RSS

Мой сайт

Меню сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Февраль » 10 » Страница :: Борошномельно-круп'яна промисловість
22:22

Страница :: Борошномельно-круп'яна промисловість





Харчова промисловість Донецької області - це 14 галузей, такі як хлібопекарська, борошномельно-круп'яна, макаронна, олієжирова, м'ясна, молочна, кондитерська, виноробна, лікеро-горілчана, пивобезалкогольна, консервна, рибна, солевидобувна, харчоконцентратна.

Виробничий потенціал харчових підприємств дозволяє задовольнити потреби населення області у всіх видах основних продуктів харчування відповідно до фізіологічних норм споживання. Виняток становлять ті види продукції, які в області не вироблялися і не виробляються: це цукор, спирт, продукти дитячого харчування, деякі види молочних продуктів (тверді сири).

Харчовими підприємствами Донецької області виробляється 9% ковбасних виробів від загального виробництва України, 11,5% продуктів кисломолочних, 14,3% олії нерафінованої, 24% шоколаду та інших продуктів харчових з вмістом какао, 16% виробів кондитерських з цукру.

Середньооблікова чисельність працюючих в харчовій галузі промисловості складає понад 38 тис. чоловік.

Харчові підприємства за останні роки зазнали значні структурні і технологічні зміни. Всі вони стали акціонерними товариствами відкритого і закритого типу, товариствами з обмеженою відповідальністю. З'явилася велика кількість харчових підприємств малого і середнього бізнесу, як фізичних, так і юридичних осіб. Багато підприємств мінімізувалися, стали менш енергоємними, мобільнішими. Одночасно з'явилися крупні підприємства, які освоюють інвестиції, завдяки яким упроваджені нове устаткування і технології.

Провідними підприємствами харчової галузі промисловості є: ДП об’єднання „Артемсіль”, ЗАТ „Артемівський завод шампанських вин „Артемівськ Вайнері”, ЗАТ „Сармат”, ТОВ „Донецький лікеро-горілчаний завод „Лік”, ЗАТ „АВК”, ЗАТ „Конти”, ВАТ „Вінтер”, ЗАТ „Горлівський м’ясокомбінат”, ТОВ „Єнакієвський м’ясокомбінат”, ТОВ „Фориця”, ТОВ Ф „Колбіко”, ЗАТ „Донецький ММЗ № 2”, ЗАТ «Геркулес». Торгівельні марки „Кримсект”, „Геркулес”, „Вдала”, „Конті”, „АВК”, „Сармат”, „Золотий Колодязь”, „Колбіко”, „Щирий Кум”, „Лучано” та інші відомі далеко за межами Донецької області.

Підприємства харчової та переробної промисловості мають значний експортний потенціал. Експортується понад 50% кондитерських виробів, 70% солі харчової, шампанських вин (до 20%), пива (14%), олії (18%). Харчова продукція Донецької області представлена на ринках 22 країн.

З 1998 року відповідно до Закону України „Про спеціальні зони і спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області” харчовими підприємствами області реалізувався 31 інвестпроект на загальну суму 293,5 млн. дол. США. За цей період створено 6056 робочих місць, збережено – 2084 робочих місць. На теперішній час в харчовій промисловості в реалізації знаходиться 9 інвестиційних проектів на загальну суму 82,3 млн. дол. США, в тому числі іноземних –39,2 млн. дол. США. Завдяки цьому в області були створені нові підприємства які мають меншу чисельність, енергоємні та працюють за більш прогресивними технологіями.

Одночасно поглибилась інтеграція харчових підприємств з сільгосптоваровиробниками і утворились агроформування: агрофірма “Шахтар”, агрокомплекс ВАТ “ММК ім. Ілліча”, ЗАТ “Донецьксталь” – металургійний завод”, Корпорація “Індустріальна спілка Донбасу” АТЗТ “Бахмутський аграрний союз”, ТОВ „Екопрод А.Т.”

Однією з основних задач в харчовій і переробній промисловості є проведення гармонізації національних стандартів і процедур сертифікації згідно з міжнародними стандартами. Особливо актуальне це питання нині, при вступі нашої країни до Світової організації торгівлі (СОТ), тому що однією із проблем при вступі України до СОТ є проблема конкурентоспроможності української продукції. Світова практика зазначила, що для харчової промисловості необхідне використання міжнародних стандартів.

На теперішній час ввели в дію міжнародний стандарт ISO 9001-2000 ТОВ «Донецький комбінат заморожених продуктів» (м. Донецьк), ЗАТ «Горлівський м’ясокомбінат”. На даний час в області 13 харчових підприємств працюють за вимогами міжнародного стандарту ISO 9001-2000. Це - ДП об’єднання „Артемсіль”, ЗАТ „Артемівський завод шампанських вин „Артемівськ - Вайнери”, ЗАТ „АВК”, ЗАТ „Славолія”, ЗАТ ПК „Юнкерс”, ТОВ „Донецький лікеро-горілчаний завод „Лік”, ВАТ „Донецький булочно-кондитерський комбінат”, ЗАТ ВО „Конті”, ВАТ „Вінтер”, ЗАТ „Маріупольська кондитерська фабрика”, ЗАТ «Європродукт», ТОВ «Донецький комбінат заморожених продуктів» (м. Донецьк), ТОВ „Три ведмеді”(м. Макіївка), ЗАТ «Горлівський м’ясокомбінат”.

У системі управління безпекою продукції НАССР за стандартом якості ISO 22000 працюють ЗАТ «Горлівський м’ясокомбінат», ТОВ «Слов’янський м’ясокомбінат», ВАТ «Вінтер», ЗАТ „Маріупольська кондитерська фабрика”, ЗАТ „Артемівський завод шампанських вин „Артемівськ - Вайнери”, ЗАТ ВО „Конті”.



Источник: c2n.info
Просмотров: 4915 | Добавил: twoust | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Февраль 2014  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Copyright MyCorp © 2025
Конструктор сайтовuCoz